教員紹介

教員紹介

健康科学部 栄養マネジメント学科

山﨑 一諒Yamasaki Kazuaki

職名:
講師
専門:
食品機能化学
主な担当科目:
食品学
学歴・学位 北海道大学大学院農学研究院博士後期課程修了
農学博士
所属学会 日本薬学会、日本核医学会、日本分子イメージング学会
主な研究テーマ 食品機能化学、肥満、動脈硬化
主な教育研究業績 ・Radiolabeled BMIPP for Imaging Hepatic Fatty Acid Metabolism: Evaluation of Hepatic Distribution and Metabolism in Mice at Various Metabolic Statuses Induced by Fasting in Comparison with Palmitic Acid. Molecular Imaging, 14, 1-11 (2015).
・Increased Metabolite Levels of Glycolysis and Pentose Phosphate Pathway in Rabbit Atherosclerotic Arteries and Hypoxic Macrophage. PLOS ONE, 9(1), e86426-e86426 (2014).
・Screening and Identification of Disaccharides with Insulin Mimetic Activity against L6 Cells. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 76(4), 841-842 (2012).
・Study of Kaempferol Glycoside as an Insulin Mimic Reveals Glycon To Be the Key Active Structure. ACS medicinal chemistry letters, 2(1), 17-21 (2010).
戻る